Scandalul cu denunțul de la Unifarm naște mari semne de întrebare. Avem faptele, confom DNA, achiziție directă, combinezoane și măști, o totală aiureală cu firma livratoare, o primă tranșă livrată și o sumă încasată. De aici intervine o reziliere de contract și o presupusă cerere de șpagă de peste 700.000 de euro. Simplu, elegant, una din multele afaceri pe care le fac așezații politic cu instituțiile statului.

În plină pandemie, băieții s-au trezit cu cardul fără limită la un bancomat generos, a se citi statul român, pofticioși, au dat iama în fonduri. Tentația mare, vaca de muls grasă, vreo jumatate de miliard de euro. Aici intervine una din întrebări. Oare Unifarm a fost pușculița de ani buni a unor ochi albaștri care și-au împărțit frățește influența și relațiile. Și s-a spart buba acum tocmai în războiul dintre servicii? Este fostul șef al Unifarm plantat de unii acolo cu misiune clară de a cere și transmite șpaga de rigoare mai departe.

Nu cred că e imposibil, realitatea românească ne arată multe exemple de acest tip. În mușuroi s-a băgat și USR-istul Ungureanu, s-a dat drept denunțător, altă întrebare. De ce s-a băgat fostul brancardier? E în operațiune, s-a mânjit și a dat-o cu denunțul să scape sau e doar un gargaragiu, butonat și el, de altfel, băniesc, că prea le știe pe toate. Sau i se servesc informațiile. Naiba mai știe. Una peste alta, văcuța Unifarm va rămâne cu același interes pentru descurcăreți. Pentru că scandalul trece, achizițiile rămân. La fel de tentante, la fel de generoase, chiar dacă trebuie licitație pentru a mai ciupi un ban de plastic.

Ideea e că ghiveciul de la Unifarm face parte din răfuiala celor două entități separate din servicii, fiecare cu afacerile sale, răfuială care face victime colaterale. Centrul universului este banul, câștigat ușor și disimulat mai apoi prin conturi off-shore sau întorși prin campanii electorale. Dacă DNA își va face treaba, probabil că se va ajunge la nume importante din politica românească. Asta dacă nu, printr-o minune, praful și uitarea se va alege de dosar. Este o variantă, în ideea că șeful de la Unifarm s-ar putea să încerce să-și scape pielea și să toarne la procurori. Vom mai avea astfel de vești, începe campania electorală și trebuie jucat la rupere. Ce vreau să spun. Toată lumea știe de unde se sifonează banul public. Numai că , surpriză, apar și procurorii tocmai când miroase a alegeri.  Altfel nu aflam niciodată.

Articolul precedentLaurențiu Botin: Csfncsf! Suntem razna?
Articolul următorCHA CHA LITIX! Episodul 10. Becali se întoarce în politică